Saznajte: Da li je vaš šampon za kosu kancerogen?

(foto: Favim)

Pojedini šamponi u sebi mogu da sadrže sastojke koji su opasni po zdravlje ljudi i mogu da dovedu do opasnih bolesti kao što je rak.

Zato je najbolje da pre kupovine dobro osmotrite etiketu šampona i proverite da se u njemu ne nalazi jedan od ovih sastojaka:

Sulfati

Ovaj sastojak je poznat po tome što može da dovode do iritacije kože, oka, usta, pa čak i pluća. Pored toga, mogu da sadrže i hemikaliju koja je povezana sa rakom u laboratorijskim testvoima na miševima.

Formaldehid

Verovali ili ne, mnogi preparati za lepotu koriste ovaj sastojak. Istraživanja su pokazala da formaldehid može biti povezan sa povećanom opasnošću od dobijanja raka – mada naučnici tvrde da je potrebno još istraživanja na ovu temu. Ipak, veliki broj državnih agencija ovaj sastojak smatra karcinogenim.

Paraben

Mnoge kompanije koriste parabene kako bi svoje proizvode zaštitile od bakterija. Međutim, ova hemikalija imitira estrogen u telu i može da dovede do bržeg rasta ćelija raka. Svakako je dobra ideja kloniti se hemikalije koja remeti proizvodnju hormona u telu.
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.