Roditelji, oprez! Da li dovoljno pazite šta vaša deca rade na internetu?

Ilustracija Victorije Bensimon
Ilustracija Victorije Bensimon

Recept za idealnog roditelja ne postoji i svako ko u svom domu ima tinejdžera zna koliko je teško usaditi mu prave vrednosti, tj. stvoriti čoveka od njega. Mnogi roditelji se teško nose sa činjenicom da su njihovi mališani odrasli i zakoračili u svet odraslih, a s vremena na vreme ih zaprepasti neki postupak za koji nisu mogli ni da sanjaju da je njihovo dete sposobno.

Coby Persin, uticajni američki YouTube vloger, došao je na ideju da preispita koliko roditelji poznaju svoju decu, ali i da utvrdi u kojoj su meri do tinejdžera doprle priče o opasnostima koje vrebaju na internetu. Statistika kaže da samo u Sjedinjenim Američkim Državama postoji preko 750.000 registrovanih pedofila koji su putem mreže dolazili do svojih žrtava. Zamislite samo koliki je broj onih koji nikada nisu otkriveni, a koji upravo u ovom momentu sede za svojim računarom i dopisuju se sa pubertetlijama. Nemojte da mislite da toga nema u vašem gradu ili komšiluku samo zato što se o tome ćuti. 

Persin je sklopio dogovor sa roditeljima tri tinejdžerke uzrasta između 12 i 14 godina kako bi testirao koliko lako će one nasesti na podvalu internet predatora. Napravio je lažni profil na Facebooku i dodao njihove ćerke iako nisu imali nijednog zajedničkog prijatelja. To se nije učinilo čudnim nijednoj od njih tri i otpočele su konverzaciju sa navodno 15-godišnjim dečkom koji se tek doselio u grad i putem mreže pokušava da pronađe prijatelje.

(foto: Screenshot)
(foto: Screenshot)

Uz nadzor roditelja spomenutih devojčica Coby se dopisivao sa njihovim ćerkama 3-4 dana pre nego što im je predložio da se sastanu i svaka od njih je pristala. Ovaj YouTuber je dao roditeljima instrukcije da napuste svoj porodični dom kako bi im ćerke ostale same i slobodne da se nađu sa njim. Iako očevi i majke nisu dovodili u pitanje da će njihove mezimice odbiti ovakvu ponudu od potpunog stranca kao hladan tuš su ih dočekali potvrdni odgovori.

13-godišnja Mikayla je pristala da se nađe u parku sa neznancem sa kojim je razmenila nekoliko poruka. Zastrašujuća je činjenica da mu je prišla čak i onda kada je videla da je u pitanju znatno stariji mladić od onog čiju je fotografiju videla na Facebooku. 

Međutim, ako zaboravimo činjenicu da je Coby mogao biti silovatelj ili pedofil, poražavajuće je to da je Mikayla postupila najzrelije jer je odlučila da se sa svojim onlajn prijateljem nađe usred bela dana na javnom mestu. Kažemo da je postupila najzrelije, ali samo u poređenju sa druge dve devojčice.

(foto: Screenshot)
(foto: Screenshot)

12-godišnja Jullianna je Persina pozvala u svoj dom nakon što njen otac ode na počinak, a 14-dodišnja Jenna je ušla usred noći u neznančev automobil.

Pogledajte video u kom su ove tri devojčice dobro naučile svoju lekciju, ali se zapitajte da li je znaju vaše ćerke i sinovi? Da li bi se oni našli sa pukim neznancem, a da vam pritom ne kažu ni reč o tome? Na ovom klipu ćete se uveriti da ni njihovi roditelji nisu dovodili u pitanje odluku koju će doneti njihove ćerke, ali su se prevarili. I, naposletku, ključno pitanje. Da li bi ove tri devojčice danas bile žive da im je umesto Cobyja pisao stvarni internet predator?

Ovo ne znači da treba da proveravate svaku poruku koju vaš tinejdžer razmeni na društvenim mrežama. U svakom odnosu je poverenje najbitnije, tako da treba da ga izgradite sa svojom decom i da im ponavljate ukrug dok ne shvate neke stvari. Podelite ovu priču sa vašim prijateljima koji, takođe, imaju decu. Predupredite problem jer kada do njega dođe već može biti kasno.
1 komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.