Jednostavnije nego što zvuči: 10 minuta meditacije dnevno će vas preporoditi

0
Objavljeno: 27.03. 10:52
Kategorija: Tvoje telo

meditacija

Svi možemo da izdvojimo 10 minuta dnevno (foto: Nickolai Kashirin/Flickr.com)

 

Svi smo čuli za meditaciju, ali kao i sve što nam je možda strano imamo blagi otpor prema tome i pronalazimo izgovor zbog čega ne bismo primenjivali tu metodu. Zapravo, veoma je jednostavno, a koliko je korisno osetićete i sami.

Sve što vam je potrebno je udobna stolica i 10 minuta vašeg vremena dnevno.

“Povezati se sa svojim umom znači naučiti kako da budeš potpuno svestan momenat u kom se nalaziš, da oslušneš svoje telo i kako se ono zapravo oseća, kao i da se u potpunosti usredsrediš na osećanja i misli”, poručio je Andy Puddicombe koji je posvetio godine proučavanju ove oblasti. “To će vas rasteretiti, sniziti stres i anksioznost na najniži nivo i, ono što je najvažnije, doneti vam mir.”

Pošto, ipak, živimo u 21. veku, dobu u kome je sve ubrzano, a bombardovani smo raznoraznim informacijama sa svih strana, pitate se – ko bi još izdvojio vreme za meditaciju. Upravo zbog toga je i osmišljen ovaj desetominutni program koji će promeniti vaš život nabolje, provereno ćete bolje spavati, a probleme koje imate sa partnerom, prijateljima ili na poslu ćete rešavati bez mnogo stresa.

Potrebno je da pronađete prostor koji je miran i tih. To, naravno, podrazumeva da treba da isključite vaš mobilni telefon, muziku, TV ili bilo šta što bi omelo vašu pažnju. To je samo 10 minuta. Sigurno neće propasti ceo svet ako neko ne uspe da vas kontaktira u baš tih 10 minuta.

  1. U tišini svoje sobe (ili prostora koji smatrate odgovarajućim) sedite na stolicu, ispravljenih leđa. Nipošto nemojte prekrštati noge ili ruke kako bi vam telo u potpunosti bilo opušteno. Kako biste stekli osećaj o protoku vremena pogledajte na sat kako biste odredili period od 10 minuta ili uključite štopericu na telefonu. U drugom slučaju se diskonektujte sa interneta i isključite sve zvuke na telefonu, pa čak i vibraciju koja bi mogla da ometa vaš mir.
  2. Udahnite 5 puta duboko na nos i polako izdahnite na usta. Prilikom poslednjeg izdaha sklopite oči i fokusirajte se na svoje telo, kao i na stopala kojima dodirujete tlo. I dalje ne otvarajući oči zapitajte se koji deo tela vam je najopušteniji, a koji vam stvara tegobe.
  3. Ponovo se usredsredite na svoje disanje, ali i ovoga puta brojte. Nakon 10. ponavljanja (sa udahom na nos, a izdahom na usta) razmislite o ritmu disanja: da li su vam udasi i izdasi brzi ili kratki, da li su duboki ili kratkog daha.
  4. Nakon nekoliko ponavljanja ove vežbe prestanite da se fokusirate isključivo na disanje i pokušajte da ne mislite ni o čemu dvadesetak sekundi. Potom se ponovo usredsredite na svoje telo i polako otvorite oči.

Neka ovo postane vaša dnevna rutina. Pokušajte da u narednih 30 dana izdvojite 10 minuta dnevno za ovu mini-meditaciju. Verujte da ćete kroz par dana mnogo drugačije gledati na stvari i na svet oko sebe.

U celoj frci oko poslova, rokova, ispita, ljubavnih ili drugih problema, često zaboravimo na sebe. A dovoljno je izdvojiti samo 10 minuta kako bi sve krenulo nabolje. Ne zaboravite nikad na sebe. Uostalom, to je ono što vam uvek preostaje.

necaiksde@gmail.com'
Piše:
Share Button
ostavi komentar
Nema komentara