Istraživanje: Ovakvim sms-ovima najviše NERVIRATE svoje prijatelje!

woman-waiting-for-text-1024x576

Tačkom završavate SMS poruke? Prema istraživanju Univerziteta Binghamton u Njujorku time pravite veliku grešku.

Iako ćete ispoštovati gramatička pravila, na druge ljude nećete ostaviti dobar utisak. Naprotiv.

U istraživanju je učestvovalo 162 studenta koji su razmenili 16 poruka. Dopisivanje je počelo pitanjem: “Da li želiš da se vidimo?”, a nastavilo odgovorima: “Naravno.” i “Ok”.

Usledile su i reakcije, pa su odgovori sa tačkom na kraju ocenjeni kao manje iskreni u odnosu na one koji nisu imali takav završetak.

Zanimljivo je da je uzvičnik na kraju poruke dobio pozitivne kritike – ovaj znak je, rekli su učesnici istraživanja, daleko iskreniji od ozloglašene tačke.

Iako ne najbolje ocenjeni, znaci interpunkcije ipak imaju važno mesto u komunikaciji, posebno kad se slanje poruka odvija preko kompjutera. I to iz sledećeg razloga. Pa nimalo mu se neće to dopasti!

“Pisanju poruka nedostaju mnogi znaci društvene komunikacije i komunikacije licem u lice. Dok govore, ljudi lako očima, izrazima lica, tonom glasa, pauziranjem i sličnim, prenose emotivne i socijalne poruke”, rekla je Selin Klin, vođa istraživanja.

U nedostatku svega onoga što olakšava komunikaciju, svi često posežemo za interpunkcijskim znacima, pa i smajlićima, koji nam posluže da kažemo sve što želimo.

Poruke koje želimo da prenesemo bogate su vestima i neretko kompleksne, pa su interpunkcijski dodaci i zbog toga neophodni. Samo ona tačka na kraju može nekad i da izostane? Ako niste nepokoljebljiv ljubitelj gramatike, zažmurite na jedno oko… na tu jednu tačku.

Izvor: .eurekalert.org
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.