Facebook objavio rezultate zanimljive studije: Koliko se smejemo na FB-u?

Facebook smeh

Ono što se nije dogodilo na društvenim mrežama kao da se nije dogodilo uopšte.

Na Facebooku obično završi sve. Od fotografija sa putovanja i izlazaka, preko jutarnjih selfija do fotki hrane ili pića koje konzumiramo. Kada se na sve to dodaju linkovi omiljenih pesama, utisci o filmovima ili nekim drugim, svakodnevnim pojavama dobije se jedan potpuni pregled dnevnih aktivnosti, nas i naših prijatelja. Na sve to treba dodati interakciju u vidu komentara i onda dobijemo ceo jedan virtuelni svet, paralelan sa ovim stvarnim. 

A koliko se smejemo u tom virtuelnom svetu?

Isto pitanje je zainteresovalo i same zaposlene u ovoj velikoj korporaciji, tako da su oni odlučili da sprovedu istraživanje na uzorku od nekoliko miliona objava koje su postovane na Facebook u toku poslednje nedelje maja tekuće godine. Oni se, naravno, nisu udubljivali u svaki post pojedinačno, nego su pretragu izvršili na osnovu ključnih reči kojima se izražava smeh.

Čak 15% postova u toku te nedelje je u sebi imalo grafički obeležen smeh (npr. haha) ili vizuelizaciju istog (u vidu emotikona).

Najučestaliji oblik pisanog izražavanja smeha je, upravo, haha, sa svim svojim varijacijama, koje uključuju i hahaha ili haahhaa, a zatim sledi upotreba emotikona ili eksklamacije hehe. Izraženo u procentima 51,4% korisnika koristi haha, 33,7% emotikone, a svega 13,1% hehe.

LOL (američka skraćenica skovana od izraza Laughing Out Loud iliti smejati se naglas) je do pre nekoliko godina bila omiljena skraćenica na društvenim mrežama, ali je danas koristi tek 1,9% ispitanika.

Ova studija je, takođe, pokazala i da najveći broj komentara ispod objava u sebi sadrži barem jedan emotikon koji se smeška na ovaj ili onaj način. Zanimljivo je istaći i to da žene i mlađa populacija najrađe koriste emotikone, dok muškarci ostaju pri dobrom, starom hehe.

Izvor: E!News
Foto: hngn.com
1 komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.