Da li treba da uključujete klimu ako imate malo dete?

U današnje vreme izrazitih klimatskih promena, upotreba klima-uređaja nije ničiji hir već jednostavno neophodnost. Kada počne period tropskih, letnjih vrućina sasvim je sigurno da će svako pre uključiti klima-uređaj, nego mesecima trpeti visoke temperature. Nema razloga da ne klimatizujete prostor u kojem boravi i vaše dete.

Da dete ne bi imalo zdravstvenih problema zbog upotrebe klima-uređaja, potrebno je poštovati nekoliko važnih principa.

  • Proverite ispravnost klime. Najbolje bi bilo da redovno obavljate preporučene servise pre nego dođe do problema. Ako osetite neobičan miris, ili čujete neobičan zvuk motora klima-uređaja, potrebno je da ga odmah isključite i obavite potrebne popravke.
  • Na početku sezone potrebno je očistiti, ili zameniti filtere na klima-.uređaju. Ako su filteri zaprljani, na njima se razmnožavaju bakterije i gljivice, koje se zatim šire po stanu.
  • Podesite prijatnu temperaturu. Pravilo je da temperaturna razlika u odnosu na spoljašnju sredinu ne bude veća od pet do sedam stepeni. Ovo pravilo je teško izvodljivo ako je napolju 40 stepeni. U tom slučaju podesite klima-uređaj na temperature koja će svima prijati.
  • Nemojte sa detetom “naglo” izlaziti iz klimatizovane prostorije. Velika i brza promena je šok za svaki organizam, pa i za dete. Ako je izlazak planiran, isključite klima-uređaj petnaestak minuta ranije. Ako ste u žurbi, zadržite se u hodniku makar pet minuta. Isto važi i za ulazak u rashlađenu prostoriju.
  • Vodite računa da klima-uređaj ne duva direktno u dete. Podesite krilca aparata tako da niko nije izložen direktnom strujanju hladnog vazduha.

Klima-uređaj u kolima

Ako idete na duži put, klima-uređaj u automobilu je neophodan. Kao i za kućni klima-uređaj potreban je redovan servis i čišćenje filtera. Sva ostala pravila o zdravoj klimatizaciji važe i u kolima: hladan vazduh ne treba da duva direktno u dete; temperaturna razlika treba da je umerena; ne izlazite naglo na vrućinu iz rashlađenog vozila – isključite klima-uređaj desetak minuta pre nego što izađete, a pred izlazak prvo otvorite prozore.

Ako idete negde na kratko; na deset – petnaest minuta besmisleno je uključivati klima-uređaj. Iz kola ćete izaći taman kada ste dostigli željenu temperaturu. Na taj način pravite nagle promene, koje detetu sigurno neće prijati.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.