Da li su životinje deo porodice? Evo šta kaže jedna učiteljica

Moj pas Rena je pametna i zabavna

Nedavno nam je pažnju privukla Facebook objava gde se u pitanje dovodi jesu li psi, mačke, zečevi… samo kućni ljubimci ili članovi porodice?!

Polemiku je izazvala objava jedne gospođe u Hrvatskoj, čijem je detetu učiteljica ispravila domaći zadatak u kojem je dete navelo psa kao člana porodice! Nije – kaže učiteljica – on je kućni ljubimac. I ona je potpuno u pravu. Ona ‘ide’ po programu, škola i jeste tu da nas nauči ‘pravilima’ i naučnom pristupu. Za sve druge stvari tu je dom i porodica koja živi po svojim pravilima i često se, baš kao i u ovom slučaju, vodi osećanjima…I tu pas postaje član porodice! U školi, ne.

Evo šta su poznate osobe u Hrvatskoj rekle o tome jesu li im ljubimci više od ljubimaca i smatraju li svoje ljubimce članovima svojeporodice:

Bojana Gregorić Vejzović, glumica

“Umetničke slobode izražavanja izlaze iz okvira standarda i dopuštaju izražavanje naših emocija formama koje nisu uobičajene. Naravno da lingvisti ili učitelji prirode neće prihvatiti stav da je pas član porodice, ali unutar sastava koji opisuje doživljaj doma, porodice i topline, mislim da je prestrogo detetu ne dopustiti izraz kako je pas član porodice”.
Petra Dugandžić, glumica

“Možemo se i igrati rečima. Ako je pas kućni ljubimac, koren reči ljubimac bila bi ljubav. Za mene su kuća ili dom tamo gde su ljudi koje volim. Članovima porodice smatram i prijatelje, dakle ljude s kojima nisam u krvnom srodstvu. S druge strane, kroz proteklih 13 godina moja kuca Mona bila je uteha u teškim razdobljima, konstantno sam od nje dobijala neverovatnu količinu bezuslovne ljubavi, s mojim suprugom se povezala na prvu i danas mogu reći da je Mona deo naše male porodice. Mislim da bi trebalo manje energije trošiti na reči i definicije i etikete. Stvari su puno jednostavnije #samoljubav“.

Viktor Drago, modni stručnjak

“Nemojmo se samo u tu temu uplesti. Učiteljica je u pravu. Po definiciji vrste, pas ne može biti porodica. To što mi drugu vrstu prihvatamo svojom ljubavlju kao deo svoje porodice je nešto drugo. Ne možeš sa životinjom imati decu i nastaviti produžetak vrste. Mi smo odlučili da zovemo životinje svojom porodicom. Na učiteljici je da decu uči naučnim činjenicama. A kod kuće, u porodici će učiti o ljubavi.”

Izvor: miss7.24sata.hr

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.