Ova knjiga je saveznik u mršavljenju poznatih: 10 korisnih saveta!

Amelijina knjiga

Nutricionistkinja i terapeut Amelia Freer, je u svom bestseleru Eat. Nourish. Glow. sa čitaocima širom sveta podelila svoje tajne dugog, srećnog i zdravog života.

Mnoge poznate ličnosti upravo su uz pomoć ove knjige promenile svoje navike, među kojima i popularni pevač Sam Smith.

Predstavljamo vam osnovnih [tweetherder]10 koraka ka zdravlju i sreći, zasnovanih na holističkom pristupu lečenju Amelie Freer.[/tweetherder]

1. Ne žurite sa uvođenjem velikih promena

Amelia vam preporučuje da vaš prvi korak ka zdravijem načinu života bude – odricanje od samo jedne štetne stvari, bilo da je u pitanju gluten, kofein ili alkohol. Kada se napokon rešite jedne od ovih zavisnosti, osetićete se motivisano da se odreknete još neke navike koja šteti vašem zdravlju.

2. Hranu pripremajte u kuhinji

Rešite se nezdrave procesuirane hrane – bacite pahuljice prepune šećera, margarin, biskvite, torte, slatkiše, voćne jogurte, nadeve za salatu, konzervirane obroke i kuhinjsku so. Napunite frižider ribom, mesom i svežim povrćem, a svoje kuhinjske ormariće semenjem, orašastim plodovima, kokosovim i maslinovim uljem, integralnim pirinčem i kinoom.

3. Otkrijte kakva je vaša “veza” sa hranom

Kako biste zaista prihvatili Ameliin zdrav način života, prvo morate otkriti kakav je vaš odnos prema hrani. Da li se prejedate kada ste depresivni ili nervozni? Da li mnogo jedete dok pijete alkoholna pića ili dok ste mamurni? Da, da. Neophodno je da identifikujete svoje navike i način ishrane kako biste otkrili u čemu grešite.

4. Prestanite da “grickate” između obroka

Svi ste čuli kako bi trebalo jesti često, ali po malo? Amelia tvrdi da to nije tačno. Ako između dva obroka osetite glad, Freerova vam predlaže zdravu užinu – isecite jabuku na kriške i premažite ih puterom od badema.

5. Ne morate biti savršeni

Nemojte neprestano težiti savršenstvu. Trudite se da budete dosledni, to je jako važno. Čak i ako vam se za doručak “omakne” kroasan punjen euro-kremom, potrudite se da da vam ručak bude lagan i hranljiv.

6. Masti nisu vaš neprijatelj

Masti su jako važan deo ishrane i neophodne su kako bi telo savršeno funkcionisalo. Masne kiseline iz avokada, kokosa, orašastih plodova, semenki, masne ribe, putera, crvenog i živinskog mesa su pravi izbor za vas! Ono čega se zaista treba kloniti je – šećer!

7. Zdrava ishrana će vas učiniti srećnim

Hrana koju jedete ne utiče samo na vaše zdravlje, već i na vaše raspoloženje, kvalitet sna, efikasnost organa za varenje i zdravlje vaše kože. Dakle, zdrava hrana će vas učini srećnijim… i lepšim!

8. Mislite da ste gladni? Verovatno ste samo ožedneli.

Samo da napomenemo – filtrirana voda je najbolji izbor.

9. Ne izbegavajte suplemente

Činjenica je da suplementi nikada neće moći ni da se porede sa kvalitetnim namirnicima, prirodnog porekla. Ipak ako se pravilno koriste i doziraju, suplementi mogu u značajnoj meri popraviti vaše zdravlje. Amelia vam preporučuje da se konsultujete sa lekarom i da dodatke ishrani nikada ne birate “na svoju ruku”. Većini ljudi su potrebni probiotici, vitamin D13 i omega-3 masne kiseline.

10. Trenirajte, trenirajte, trenirajte

Naravno, ni sva ta zdrava hrana vam ne može obezbediti sve blagodeti koje vam donosi redovna fizička aktivnost. Ne postoji nikakva magična pilula, napitak ili vilinska prašina – ustanite sa kauča i pokrenite se!

Izvor: marieclaire.co.uk

1 komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.