11 vežbi koje će sagoreti više kalorija nego trčanje

Ako niste raspoloženi za trčanje, postoji još 11 vežbi uz pomoć kojih možete trošiti kalorije (Foto: Giuseppe Milo/Flickr.com)
Ako niste raspoloženi za trčanje, postoji još 11 vežbi uz pomoć kojih možete trošiti kalorije (Foto: Giuseppe Milo/Flickr.com)

Trčanje predstavlja jednu od glavnih i najboljih kardio vežbi. U zavisnosti od tempa, trčanjem možete istopiti od skoro 400 do 600 kalorija za sat vremena.

Međutim, ukoliko niste ljubitelj trčanja, ne brinite – postoje i druge vežbe koje su jako efikasne u uklanjanju kalorija.

11. Vožnja bicikle

Iako sedite, kućni bicikl topi 398 kalorija, kao i lagani džoging. Ako želite bolje rezultate, sedite na pravi, davno zaboravljeni bicikl ili ga iznajmite i upustite se u vožnju. Vožnja bicikla je zdrava i zabavna. Uz to, u zavisnosti od tempa, istrošićete oko 480 kalorija po satu.

10. Džet skijanje

Bavljenje ovim sportom omogućava vam da izgubite 398 kalorija za sat vremena. Sportski stručnjaci kažu da je za ovu vežbu potrebno angažovanje celog tela kako biste održali ravnotežu i oduprli se sili vode.

9. Šetnja uzbrdo sa opterećenjem

Tokom šetnje trudimo se da nam ranac bude što lakši, međutim, ako želite da istopite kalorije, slobodno dodajte koju stvarčicu viška. Dodati od 4 do 5 kilograma u vaš ranac ( knjige, flaše pića i sl.) istopiće mnogo više kalorija (tačnije 415 kalorija po satu, u zavisnosti od brzine hoda) nego obična šetnja bez opterećenja. Napunite vaš ranac i hrabrim korakom krenite u šetnju.

8. Klizanje

Pored toga što je jako zabavno, naročito ako ste sa društvom, klizanje doteruje i važu kilažu. Slično je vožnji rolera, tako da ako sa tim imate iskustva i klizanje će vam biti vrlo lako. Pomoći će vam da izgubiti oko 426 kalorija, još ako tome dodate smejanje sa prijateljima dok padate, učinak i raspoloženje će se sigurno poboljšati.

7. Igranje

Aerobikom spalićete barem 443 kalorije. Naravno, đuskanje subotom uveče u nekom klubu će takođe uticati na izbacivanje kalorija kroz znoj.

6. Penjanje

Penjanje na veštačkim stenama je postalo jako popularno. U našoj zemlji postoji nekoliko klubova gde se možete upoznati sa penjanjem i dobiti instrukcije. Uz lepo druženje sagorećete oko 450 kalorija dok se penjete i 280 prilikom spuštanje po satu.

5. Preskakanje konopca ili vijače

Ova vežba će vas verovatno podsetiti na detinjstvo, a pored toga, preskakanje konopca topi vaše kalorije, čak 670. Trudite se da vežbu radite što brže kako bi vaš učinak bio što bolji.

4. Veslanje

Sport kao što je veslanje zahteva rad vašeg celog tela, od nogu, stomaka pa do leđa i ruku. Takav napor za celo telo spaljuje oko 680 kalorija u roku od 60 minuta visokog intenziteta.

3. Boks

Ovaj sport je kao mašina za topljenje kalorija. Navucite rukavice i bez straha pravac u ring kako biste spalili preko 700 kalorija. Ako se plašite boksa, probajte kik-boks. Ova disciplina omogućiće vam da spalite oko 520 kalorija.

2. Plivanje

I plivanje zahteva rad celog tela, a broj kalorija koje spaljujete pored tempa zavise i od vrste plivanje. Prsnim plivanje sagorećete oko 580 kalorija, leđnim 540, a stilom leptir oko 780 kalorija.

1. Trčanje uz stepenice

Ok, ovo je tehnički teško i naporno kao i samo trčanje, ali je praktičnije za ljude koji žive u zgradama. Dodatno, trčanjem uz stepenice se troši skoro 300 kalorija više od trčanja po ravnoj podlozi. A da ova vežba vredi zaista pokazuje i gubljenje čak 852 kalorije na sat.

Loading...
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Tvoj e-mail neće biti objavljen.